Гризачи

Go down

Гризачи

Писане  the_horse_whisper on Нед Фев 03, 2008 11:00 am

Разред Гризачи (Rodentia) е най-многобройния в класа Бозайници. Според различни специалисти, броят им е между 1500 и 2000 вида, което е над 1/3 от общия брой на всички видове бозайници. Повечето видове са дребни, Африканската мишка пигмей е дълга само 6 см и тежи 7 гр. Най-голяма от друга страна е Капибарата, която може да достигне 45 кг. Изчезналия вид Phoberomys pattersoni се смята че е тежал около 700 кг. Характерен белег за Гризачите са резците, които са силно развити, издадени напред и растат непрекъснато. Те трябва да бъдат изпилвани, което представителите на разреда правят гризейки различни по-твърди храни и материали, от тук идва и името им.

Широко са разпространени във всички континенти, както и в повечето острови. Те са единственият плацентен разред освен прилепите, които са достигнали Австралия без помощта на човека. Живеят навсякъде освен в океана.

Плашливи и потайни животни, много от видовете водят нощен начин на живот. Някои Гризачи, като мишката и плъха са неизменен спътник на човека, навсякъде по света. Повечето видове са растителноядни, но има всеядни и насекомоядни. Носят малките сравнително кратко време, те раждат се голи слепи и безпомощни и майката ги храни с мляко, подобно на другите видове бозайници. Малките се развиват изключително бързо и половата им зрелост настъпва много рано. Много от видовете, например мишката и плъха са смятани за вредители, унищожаващи зърнените култури, разнасящи различни заразни болести и унищожаващи други дребни видове птици и бозайници. Други видове, като хамстерите и чинчилата са се превърнали в домашни любимци или са отглеждани заради кожата. Много от видовете са защитени.
avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите