Гарван гробар

Go down

Гарван гробар

Писане  the_horse_whisper on Пет Яну 25, 2008 6:07 pm

Гарванът гробар (Corvus corax) наричан още и само гарван е най-едрата птица от семейство Вранови (Corvidae), разред Врабчоподобни (Passeriformes). Среща се в България.

Дължината на тялото му е от 65 до 78 см, размахът на крилете 120 см. Теглото му достига до 1,6 кг. Има широки и дълги крила с добре развити „пръсти” на маховите пера и относително дълга опашка. Главата му изглежда едра поради четинестите пера по гърлото. Клюнът е масивен и ъгловат.

Оперението е изцяло черно, клюнът и краката също. Има клиновидни опашни пера. Познава се и по перата точно под клюна.

В полет лесно се различава, защото е изцяло черен и е доста по-едър от сивата врана. Въпреки размерите си лети акробатично - изпълнява падащи и премятащи се фигури, особено при брачния полет напролет.

Гласът му е характерното за семейството грачене, като при него е дълбоко и грубо или типичното „коррк...коррк”.

Не е общителен,по-често се вижда по двойки,но макар и рядко се събира на ята Повсеместно разпространен в Европа, Азия, Северна Америка и Северна Африка, но никъде не е многоброен. Живее предимно в планините на значителна височина. В България е рядък вид и е включен като защитен вид в Червената книга.
Притежава завидни умствени способности, може да брои, има добра памет, известни са случаи и на заучаване на думи. Гнезди в непристъпни скалисти местности, като малките се задържат сравнително дълго време с родителите си и образуват в тези случаи малки семейни ята. Гнездото, когато е построено на дърво, е на значителна височина. Снася 3–7 светло синьозелени яйца, напръскани с кафеникави петънца. Техните размери са 46х33 мм.

Мътят около 20–23 дни, като някои от сведенията сочат, че мъти само женската, а според други — и двамата родители. Малките се раждат голи и безпомощни, но след около месец и половина вече са достатъчно развити и напускат гнездото. Достигат полова зрялост на 3 години.avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Гарван гробар

Писане  Aries Cyanide Sun on Нед Фев 10, 2008 1:23 am

Една от най умните птици.Свиква лесно с хората,може да се приучи да изговаря и думи.Рядко се събират на ята,по често са по няколко птици.Смята се за санитар на природата както лешояда,възприема се като зловеща птица,въпреки че е много социална.Носи се легенда,според която когато някой умре гарван отнася душата му в земята на мъртвите.
avatar
Aries Cyanide Sun
Новак във форума
Новак във форума

Брой мнения : 36
Location : This Fortres Of Tears
Registration date : 10.02.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Гарван гробар

Писане  the_horse_whisper on Вто Фев 12, 2008 2:05 pm

Благодаря за инфото!
avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Гарван гробар

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите