Аквариум

Go down

Аквариум

Писане  the_horse_whisper on Пет Яну 25, 2008 5:59 pm

АКВАРИУМ У ДОМА

Въпреки мнението на много хора, рибите съвсем не са безлични и студени същества. Вярно е, че те не ухажват своите стопани както другите домашни любимци, но при добри грижи бързо се научават да разпознават стопанина си и стават приятелски настроени.

Най-очарователния аспект в отглеждането на аквариумни рибки в домашни условия е прекрасната възможност да се наблюдава техния живот в една обща водна система. Много вълнуващо зрелище за всеки акварист е сформирането на двойки при рибите. Повечето декоративни рибки проявяват учудваща деликатност и настойчивост при ухажването и любовните игри.

В домашния аквариум повечето рибки имат далеч по-добри възможности за по-голяма продължителност на живота, отколкото в дивата природа. При добри грижи червените неони могат да достигнат до 10-годишна възраст, докато в Южна Америка, където те се срещат, повечето от тези рибки биват изяждани от птици или от други животни по време на сухия сезон.

Но как вие можете да създадете един изкуствен дом, в които вашите любимци да се чувстват удобно?

Очарователния подводен свят на аквариума представлява един миниатюрен биотоп, където множеството биологични процеси трябва да бъдат добре балансирани помежду си. Това е необходимо, за да могат рибите и растенията да се чувстват комфортно в заобикалящата ги среда.


Размерът на изкуствения водоем зависи от помещението, с което разполагате. Но съществува едно основно правило, което трябва да се има предвид: колкото по-голям е аквариума, толкова по-лесно се поддържа той. Въпреки това, възможно е някои начинаещи любители да използват малки аквариуми с дължина от 60 до 80 см или дори по-малки. За тези аквариуми са подходящи само дребни рибки, но съществуват много видове, чиито размери не надхвърлят 3-4 см в зряла възраст.

Тъй като Всеки акварист е отговорен за живота на своите любимци, броят и големината на рибките, трябва винаги да отговаря на размерите на аквариума. Като за начало винаги най-важният въпрос е къде да бъде поставен изкуствения водоем. Очевидно е, че не би било правилно просто да вземете един аквариум, да го поставите където и да е и да пуснете рибките в него. Това съвсем не е елементарно нещо и би било безотговорно спрямо рибките. Освен това първоначалното удоволствие, което ще изпитате от вида на вашия аквариум, няма да продължи дълго. Не трябва да забравяте, че притежателят на аквариума е този, които конструира малкия биотоп, пресъздавайки самостоятелно една малка част от природата. Дори само това превръща аквариумното хоби в нещо наистина очарователно.

За да избегнете възможните грешки са ви необходими известни основни познания и систематизирана подготовка, каквито до голяма степен можете да получите от настоящата книга.


Мястото, където ще поставите вашия аквариум не трябва да попада под преки слънчеви лъчи. Ето защо един прозорец В южната част на апартамента ви не е много подходящ за да инсталиране до него своя изкуствен водоем. Резултатът би бил огромно развитие на водорасли. При всички случай изкуственото осветление е по-подходящо за аквариума от слънчевата светлина.

Не поставяйте вашия аквариум близост до топлинен източник, защото водата ще бъде подложена на високи температурни колебания.

ВИДОВЕ АКВАРИУМИ


Съществува широк асортимент от аквариуми, които можете да си набавите и които се различават не само по своите размери. Триъгълните изкуствени водоеми пасват отлично за ъгъла на вашата всекидневна. Можете също така да намерите изкуствени водоеми с високи стъкла, които са перфектни за скалари и дискуси. Т нар. аквариуми колони изглеждат много декоративни, но са трудни за поддръжка, а и рибите изглеждат неестествено в тези водоеми.

В зоомагазините можете да намерите аквариуми с всякаква форма. Дори можете да сглобите цяла аквариумна стена. Тази очарователна картина привлича погледите и когато човек я наблюдава има чувството, че се е пренесъл в далечна екзотична страна.

Вашия аквариум също може да послужи и като разделителна преграда в стаята, но в такъв случай той трябва да бъде дълбок поне 60 см, защото никак не е приятно да надничате от едната стая в другата просто през няколко плуващи между тях рибки. Ако имате достатъчно пространство можете да конструирате нещо като подводна скала /риф/ в средата на вашия изкуствен водоем. Подобно съоръжение изглежда фантастично и освен това е идеално за вашите риби.

Такъв аквариум със скала е оптималния вариант за африканския цихлиди. Общо взето, не съществува граница за вашето въображение, когато избирате формата на аквариума.

Възможно е да улесните устройството и оборудването на своя домашен аквариум, като си закупите от някой зоомагазин готов комплект, включващ основните аксесоари: нагревател, филтър и осветление.

Всички обикновени аквариуми в търговската мрежа са изработени от стъкло. Най-често четири стъклени стени и дъно са залепени със силиконово лепило. Черният силикон е най-подходящ за целта защото предотвратява растеж на водораслите, което иначе може да се случи, ако се използва прозрачен /безцветен/ силикон. Водораслите са способни да спукат спойката след известно време.

В зоомагазините се предлагат и изкуствени водоеми с квадратна форма, т.нар. кубични аквариуми, както и шестоъгълни и осмоъгълни, които изглеждат много декоративно, поставени свободно в стаята. Добре е само да намерите достатъчно голям аквариум, за да можете да скриете техническото оборудване в една купчина от скалички в средата на водоема. По този начин можете да наблюдавате вашите любимци от всички страни на аквариума. Особено по-големите африкански цихлиди са изключително ефектни в такъв изкуствен водоем. Друг много сполучлив и привлекателен за окото аквариум е т.нар. палудариум /paludarium/. Той може да бъде комбиниран с различни екзотични цветя и други растения и да се постави в "природното кътче" във вашия апартамент.

Този вид съоръжения са често срещани във фоайетата на хотелите. Тези водоеми са предимно без покрив, така че водните растения могат да се развиват над водата, следователно е възможно да настъпи цъфтеж, а след това и развитие на семената. Това им придава много естествен и хармоничен вид като на едно бистро прозрачно езерце във вашата всекидневна.

Някои видове рибки имат склонност да скачат. При някои видове това се случва рядко, но при други се стига до крайности. Това трябва да се има предвид, когато избирате рибките за вашия открит аквариум. Те трябва или да скачат само много малко /до 2-3 см/, рядко или никак, или нивото на водата трябва да бъде както в един палудариум - много по-ниско от действителния горен ръб на стъклата.

Въпреки голямото разнообразие на аквариуми, най-често любителите се ориентират към обикновените правоъгълни стъклени водоеми. За единичен аквариум вие ще имате нужда от една здрава поставка. Можете да използвате някакъв шкаф, рафт или етажерка, но трябва да сте сигурни, че той ще може да издържи аквариума, когато го напълните с вода.

Общото тегло на аквариума възлиза на теглото на празния аквариум плюс грунта и декорацията, плюс количеството вода /1л=1кг/. За да изчислите водната маса можете да използвате следната примерна схема:

Дължина х Дълбочина х Височина : 1000 = водна маса

Пример: Вие имате един аквариум, който е дълъг 60 см, дълбок 30 см и Висок 35 см

Дължина = 60 см

Дълбочина = 30 см

Височина = 35 см

60 х 30 х 35 = 63 000 :1000 = 63 л = 63 кг + инертната маса /аквариум, декорация/ = приблизително 100 кг общо тегло.


Автор: Владимир Василев Йонев

Редактор: Елена Тодорова

София 1999г.


Дано тези съвети да бъдат полезни
avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите