Турска ангорска котка

Go down

Турска ангорска котка

Писане  the_horse_whisper on Нед Яну 06, 2008 2:22 pm

Турската ангорска котка

Eдно възхитително създание с необичайна привлекателност. Тя е една от древните дългокосмести породи котки, имаща вековна история. Ангорските котки са много внимателни и интелигентни животни. Те са дружелюбни и верни домашни приятели, които живеят дълго. Малките котета нямат “същинската” ангорска козина, преди да са навършили 2 години. Ангорката е силна, грациозна котка с не особено големи размери. Белите екземпляри с различен цвят на очите са най-ценени от любителите на тези животни.

Описание : За разлика от персийските котки, представителите на тази порода имат малки, до средноголеми “клиновидни” глави. Носът е удължен, прав, без подчертан сноп. Липсва и характерната за сиамките “гърбица” на носа. Ушите са големи, изправени и високо разположени. Разстоянието между тях не бива да превишава ширината на едно ухо в основата. Те са украсени с фини власинки. Очите имат овална форма, а при идеалния случай са с формата на бадем. Те са големи и малко косо поставени. Като цяло, главата на ангорската котка по тип е близо до тази на норвежката горска котка, но е “по-лека” и елегантна. Челюстите на ангорската котка също са заострени. Вратът е изтънен и деликатен.
Много важен признак за породата е косменото покритие. То трябва да е дълго, право, блестящо и меко като коприна. Практически е без подкосъм, сухо и рехаво, прилягащо към тялото. при по-суров климат има модификации с “пух” под надкосъма.

Разновидности : В следствие на многобройни експерименти днес се развъждат не само бели, но и екземпляри с други цветове на косъма. Всеки цветови нюанс се разглежда като отделен вариант. Например при белите ангорки се различават 4 типа (в съответствие с цвета на очите): жълти, зелени, сини и различни.
avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите