Персийска котка

Go down

Персийска котка

Писане  the_horse_whisper on Нед Яну 06, 2008 2:21 pm

Персийската коткаУровновесена, сдържана и спокойна. Те са идеална компания за стопани, които прекарват повечето време вкъщи. Персийките са покорни и кротки, но могат да бъдат и резервирани. Те не са претенциозни, но женските екземпляри са по-глезени. Тези котки са големи поспаливци - за тях няма неудобно място за сън.

Описание : В идеалния си вид персийската котка е със средни или големи размери. Тялото й е масивно, “ниско”, а гърдите са широки и дълбоки. Главата на персийската котка е с широк и закръглен череп. Леко вирнатия нос е къс и широк, като стопът е ясно очертан. Бузите са пълни, а челюстта е широка и силна. Брадичката е развита и изпъкнала леко напред . в профил заедно с носа и челото тя образува отвесна линия! Гледана под всякакъв ъгъл главата е кръгла - с изпъкнал лоб, без вертикални гънки. Тя е “поставена” на къс и як врат, който като че ли почти отсъства. Тялото на персийската котка е с широки гърди и къси крайници - те са прави, със силни закръглени лапи, по възможност със снопчета козина между пръстите. Цветът на възглавничките на лапите трябва да хармонира с окраската на косменото покритие. Раменете са масивни, гърбът е закръглен, а поясницата е широка. Цялата мускулатура на персийската котка е силна, добре развита.
Очите са раздалечени и блестящи - големи, кръгли и леко изпъкнали. Техният цвят трябва да съответства на окраската на косменото покритие. Неголемите уши са слабо заоблени на върха, широко поставени и леко наклонени напред. Те не трябва да са широки в основата, а плавно да се вписват в закръгления контур на главата. Пухкавата изразителна опашка на персийската котка не е много дълга - тя е права, леко наклонена спрямо гърба. Косменото покритие на тези животни е необикновено богато. То се състои от два вида косми. Едните са меки и леко вълнисти (подкосъм), а другите са по-твърди и дълги около 12-15 см. (надкосъм). Именно косменото покритие на персийката е най-голямата й украса, особено по врата, където образува пищна яка. Тази прекрасна космена покривка се нуждае от много грижи. Необходимо е ежедневно внимателно разчесване с четка са дълги зъбци и металически гребен. Тези котки се ценят от любителите на домашни любимци най-вече заради разкошната си, свободно падаща мека космена покривка, изящната прелестна муцунка и допадащото на хората спокойно поведение. Тези домашни любимци имат “мек” характер и са любвеобилни и привлекателни създания. За много хора е трудно да устоят пред потопената в козина мила муцунка, а и котките обичат ласките и възхищението на околните.Разновидности : Най-общо персийските котки могат да се разделят на две големи групи - едноцветни и многоцветни. Основните признати окраски на едноцветните персийски котки са бяла, черна, червена, кремава, синя и др.
Разновидности на многоцветните персийски котки са: тъмноопушената персийска котка, синьо-кремавата персийска котка, двуцветната персийска котка, персийката - кафяво таби, Чинчилата, трицветната персийска котка, персийските котки кълърпойнт и камео.Отпечатай Изпрати на приятел Запази
avatar
the_horse_whisper
шептящата

Брой мнения : 153
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя http://horses.nice-forum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите